Kategóriák

A párhuzamos importokkal (úgynevezett "szürke importokkal") kapcsolatos tájékoztatás

Mi a párhuzamos import?
A párhuzamos import áruknak többnyire kereskedelmi behozatalát jelenti olyan értékesítési útvonalon, amelyet a gyártó nem engedélyezett. A gyártó értékesítési hálózatát szándékosan elkerülik. A "szürke importként" is ismert párhuzamos importok az Olympus vállalat beleegyezése nélkül történnek, és ezeket a termékeket hivatalosan nem tervezik Európában értékesíteni.
Az Olympus vállalat kizárólag olyan engedélyezett kereskedőkkel és forgalmazókkal működik együtt, akik a termékeket az Olympus vállalat nevében értékesítik. Az engedélyezett kereskedők listája megtalálható a weboldalunkon, a "Dealer Locator" menüpont alatt.

Mi az európai piacra szánt termékek előnye?
Azok a termékek, amelyeket európai értékesítésre szánnak, megfelelnek a fogyasztók védelmére vonatkozó, európai követelményeknek. A kezelési útmutató és a biztonsági tudnivalók elérhetők az Ön nyelvén, így érthetők az Ön számára. Ezen túlmenően a garancia keretén belül lehetősége van Olympus terméke javíttatására az arra felhatalmazott szervizhelyeken. Olyan költségeket takarít meg, amelyek egyébként Önt terhelnék. Az európai piacra szánt termékek Európában használható tartozékokat tartalmaznak. Nincs szükség drága tartozékok pluszban történő megvásárlására az üzembe helyezés érdekében.

Hogyan ismerhető fel a párhuzamos import?
A párhuzamos importra utaló első jel az értékesítési ár. A párhuzamos import értékesítési ára gyakran sokkal alacsonyabb, mint a gyártó által ajánlott ár. Ezenkívül a termék szállítása részben nem az eredeti csomagolásban történik.
Különös gonddal kell eljárni online vásárlás esetén. Az Olympus vállalat a termékeit mindig az úgynevezett Európai Gazdasági Térségből (EGT) küldi. Az Európai Gazdasági Térségbe tartoznak az alábbi országok: Belgium, Bulgária, Dánia, Németország, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Nagy-Britannia, Írország, Olaszország, Horvátország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Hollandia, Ausztria, Lengyelország, Portugália, Románia, Svédország, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország, Cseh Köztársaság, Magyarország, Ciprus, Izland, Liechtenstein és Norvégia. Ha például Ázsiából szállítanak Olympus terméket, egyértelműen párhuzamos importról van szó.
A párhuzamos importok egy részénél az eladó nem fizeti meg szabályszerűen a vámot és az adót. Ilyen esetben a fizetendő behozatali vámokat vagy vámilletékeket Ön fizeti meg.
Feltűnő lehet a szállított tételek köre is. Az Európai Gazdasági Térségben az Olympus termékeinek szállítása mindig ugyanazokkal az elemekkel történik. Párhuzamos import esetén a termékkel szállított tartozékok típusa és köre eltérő lehet az Olympus hivatalos boltjaiban értékesített tartozékoktól, és előfordulhat, hogy nem használhatók az európai piacon.
Ezenkívül gondosan ellenőrizni kell minden termék garanciajegyét. Ha azonnal látható, hogy a garanciajegyet nem az Olympus Europa vállalat állította ki, vagy a garanciajegy egyáltalán nem található, akkor a megvásárolt termék párhuzamos import révén került Önhöz. Íme garanciajegyünk mintája

Milyen következményekkel jár rám nézve egy párhuzamos importtal szállított termék megvásárlása?

1. Nincs garancia.
2. A terméket nem lehet regisztrálni pl. kiegészítő szolgáltatások céljából.
3. Kizárt az európai promóciókban való részvétel.
4. A visszatérítési igények érvényesítése problémás lehet az eladóval szemben, ha az eladó vállalatának székhelye az Európai Gazdasági Térségen kívül található.


Igen Nem